S ocáskem, nebo bez?

S ocáskem nebo bez?

Australský ovčák je plemeno, u něhož se původně předpokládala bezocasost – ať už vrozená, nebo v důsledku kupírování. V časech, kdy většina australáků ve své severoamerické domovině na farmách proháněla dobytek, to údajně mělo své praktické oprávnění, protože dlouhý ocas mohl prý při práci snadněji přijít k úhoně. Nevím, nedokážu to posoudit.

Dnes už však tyto praktické důvody povětšinou odpadají, zůstávají především ty subjektivní – estetické. Hlavní příčinou, proč se dnes australákům kupírují ocasy, je zvyk (je to pokládáno za „pro plemeno typické“), a také šance na dobré ohodnocení na výstavě – ocas zvíře opticky protahuje, takže to, které ho nemá, působí jako kratší, kompaktnější.

Osobně se domnívám, že jedním z důvodů, proč se kupírování ocásků u tohoto plemene dodnes tak úporně udržuje, je snaha na první pohled ho odlišit od do určité míry podobných border kolií (mimochodem: u těch se ocas nekupíruje a nekupíroval, dodnes jsou hojně používány k práci a zjevně to není na překážku, protože ovčácké i jiné soutěže vyhrávají jako na běžícím pásu).

Je třeba říci, že zákon u nás kupírování ocasů u psů (na rozdíl od uší a na rozdíl třeba od sousedního Německa) nezakazuje. Takže rozhodnutí, zda kupírovat či ne, je ryze soukromá věc každého chovatele. Podle našeho subjektivního názoru se jedná o zákrok zbytečný, který psa připraví o důležitý komunikační prostředek jak ve vztahu klidem, tak vůči ostatním psům. Máváním ocasu ze strany na stranu si psi na dálku signalizují dobré úmysly, stažený ocas svědčí o podřízenosti jedince, vztyčený naznačuje sebevědomí a převahu…

Co to znamená, když vás pejsek po návratu z práce vítá s vrtěním ocasu, asi netřeba blíže rozebírat. Za druhé kupírování sice není zákrok složitý, ale jistě ani příjemný, a znamená zbytečný chirurgický zásah do organismu. A za třetí: nám se dlouhé ocásky u australáčků prostě líbí. Podle nás k jejich veselé, radostné povaze patří. Takže stejně jako jsme před pár lety sháněli štěňátko jedině s ocáskem (a jeli si kvůli tomu pro ně přes celou republiku), tak i nyní je naše rozhodnutí jasné: štěňátka od nás budou mít bez výjimky ocásky!

ocasky SMR_4851

Napsat komentář